“Basarabia trebuie sa se uneasca cu Romania” (Ro)

Сентябрь 23, 2007

Dimitri Iurevici Soin este unul dintre liderii miscarii Proriv, director al inaltei Scoli de Lidership Politic „Ernesto Che Guevara“ si candidat (master) in stiinte sociologice. Potrivit unor surse media, Proriv este un partid avĺnd o larga baza de tineret, care beneficiaza de stipendii substantiale de la Moscova. Este, totodata, singurul partid politic vizibil din Transnistria, avĺnd un sediu cu firma, pe care este lipit un afis cu Che Guevara, semnul electoral, si un alt afis, al partidului.

In interior, sediul arata chiar mai bine decat pe dinafara — dotari informatice foarte moderne, cum probabil un are niciun alt partid politic din Tiraspol (am putut face comparatia cu sediul inghesuit al Partidului Patriotic) si cateva fete, membre de partid, pe care sigur colegii din redactie ar fi dorit sa le cunoasca. Sa mai adaug si ca Soin e tanar frumos si… din pacate, insurat. Proriv editeaza un ziar, „Rusiiskii Proriv“ („Rusia inainte“), care este chiar frumos paginat. J

urnalele din Chisinau scriu despre Soin ca este ca ofiter acoperit in Ministerul Securitatii de la Tiraspol, fiind vazut ca posibil succesor al lui Antiufeev la sefia ministerului. Discutia cu el a decurs relaxat, fiind purtata intr-o anglo-rusa perfect inteligibila de ambele parti. Totusi, pentru orice eventualitate, am fost asistati de una dintre fete, Aliona Arsinova, care ne-a corectat in mod democratic greselile de limba engleza si catre care Soin ridica o privire neajutorata ori de cate ori engleza nu-l ajuta, ii spunea ce vrea in rusa si fata traducea. Eu n-aveam cui sa spun nimic in romana, asa ca a trebuit sa ma descurc cu engleza pe care-o stiam si cu ajutorul lui Dumnezeu.

„Noi functionam pe doua nivele: unul de reprezentare, iar al doilea reprezentat de banii pe care-i facem“ – interviu cu Dimitri Iurevici Soin, liderul miscarii Proriv, din Transnistria

ATAC: Domnule Soin, ce este Proriv?
D.S.: Noi suntem singurul partid care sustine urmatorul lucru: din punct de vedere economic, istoric, cultural si lingvistic, Basarabia e o parte din Romania. Deci, Basarabia trebuie sa se uneasca cu Romania, iar Transnistria trebuie sa ramana o republica independenta. Si prietenul meu, Stanislav Belkovski, afirma acelasi lucru. Aici este acum o blocada economica si informationala, datorata politicii comunistului Voronin. Transnistria trebuie sa ramana o republica independenta, sub un protectorat al Rusiei si Ucrainei.

Cum considerati ca poate Rusia sa asigure protectia statului transnistrean, in conditiile in care in regiune exista situatii delicate din punctul de vedere al stabilitatii interne a unor state, insasi Rusia confruntandu-se cu provocari consistente in cursul procesului de modernizare a societatii?
Rusia este un stat puternic, care castiga multi petro-dolari si poate proteja Transnistria. De asemenea, presedintele Putin are o foarte interesanta strategie geopolitica. Rusia doreste sa se intoarca in Europa de Vest. Revenind la Transnistria, aici oamenii se tem ca Moldova va repeta agresiunea din 1992.

Si, totusi, Transnistria este un stat mic. Sunt asigurate conditiile pentru supravietuirea economica?
Sunt atatea state mici in Eropa care sunt foarte bogate — Liechtenstein, Monaco, Andorra.

Am venit aici la dvs. in sediu si am vazut foarte multi tineri. Cum reusiti sa-i atrageti?
Ne dorim o cat mai larga baza de tineret. Avem mai multe strategii pentru a-i atrage. Spre exemplu, vineri, am cumparat o jumatate de ora la radioul national. Organizam foarte multe activitati la care participa tinerii, oganizam dezbateri, spectacole. Si, desigur, mai este si inalta Scoala de Leadership Politic Che Guevara.

Cum va finantati?
Vedeti, Proriv este mai mult decat un partid politic. Exista Organizatia Politica de Tineret Proriv, Partidul Democrat Popular Proriv si inalta Scoala de Leadership Politic Che Guevara. De asemenea, eu sunt seful Catedrei de sociologie a Universitatii din Tiraspol si mai facem proiecte de cercetare sociologica si politica, pentru care suntem retribuiti. Sunt o serie de persoane private care ne finanteaza. Totodata, avem si propria tipografie. Noi functionam pe doua nivele: unul de reprezentare, iar al doilea reprezentat de banii pe care-i facem.

Cate partide politice sunt in Transnistria?
Sunt noua partide politice (a se vedea mai sus cifra populatiei cu drept de vot — n.n.). Unul este Proriv. Apoi este Corporatia Nationala Sheriff, care este un grup de interese financiare si politice, Partidul Republican, din partea caruia a candidat si presedintele republicii, Igor Smirnov, Partidul Liberal Democrat, care este afiliat partidului lui Vladimir Jirinovski, doua partide comuniste, Partidul Patriotic, al carui presedinte este Oleg Smirnov, fiul mai mic al presedintelui, si Partidul Social-Democratic.

Cati membri are miscarea Proriv?
Avem cam 1.000 de membri (Conform ultimului recensamant, populatia cu drept de vot a Transnistriei este 390.061 de persoane — n.n.). 200 — 300 dintre acestia sunt mai batrani, ceilalti sunt tineri.

Interviu realizat de Mihaela Onofrei
Duminica, 23 Septembrie 2007
Ştiri din Basarabia

Реклама

Обсуждение закрыто.